Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 04:13 - Успехът на егото или да оковеш сам себе си
Автор: anlov Категория: Изкуство   
Прочетен: 5486 Коментари: 9 Гласове:
12

Последна промяна: 06.10.2020 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В тази кратичка стара история, дошла до нас, казват, някъде от недрата на средновековието, се разказва за един майстор-ковач, който се гордеел много със своята работа. Той поставял отличителен знак на всичко, което излизало от  неговата работилница, понеже жадувал хората да признават необикновената му сръчност в занаята.  

Избухнала война мужду неговата страна и съседното царство и градът, в който живеел той, бил завладян от неприятелите. Ковачът бил пленен и окован във вериги. Това много-много не го обезпокоило, защото той познавал всички тънкости на професията си. Знаел, че почти във всяка верига си има една по-слаба халка. Затова решил, като се спусне нощта в тъмницата му, да намери рехавото желязце, така, както се търси и се намира пътя към свободата, и да строши оковите си.

Когато нощта забулила всичко в мрак, старият майстор започнал да опипва с пръсти всяка халка от веригата, убеден, че ще открие най-податливото й място. Но ето, че пръстите му напипали някакъв релеф, нещо като че ли познато върху една от халките. Изтръпнал, защото осъзнал, че това бил неговият собствен щемпел. Увереността му се превърнала в отчаяние: той знаел, че няма слаби халки в това ужасяващо творение! Ковачът бил извършил работата си толкова прецизно, бил направил веригите си невероятно здрави, така щото сега бил безпомощно окован от силата на превъзходното си дело.

Човечеството раздели атома, обязди космоса, сътвори велики чудеса във всяка една сфера на живота, науката, изкуството, техниката. Древните сигурно биха ни помислили за извънземни, ако можеха да видят прогреса и блясъка на съвременната ни цивилизация. Зачеването в епруветки, клонирането, промяната в цвета на косите, очите, на пръстовите отпечатъци, дори на пола... А рекордите в “Гинес” не шокират ли дори и нас?! И въпреки че някои от постиженията са плод на арогантността на човешкия ум и дух, кой може да отрече, че ние сме създадени да познаем мощта и величието на творчеството? Да се понесем на божествените му криле, защото това би ни сродило с нашия Творец.

Проблемът е, че ние обикновено използваме постиженията си, за да прикрием, омаловажим, или даже да изкупим паденията си с тях.

И често – колкото по-надолу пропадаме морално, толкова повече сякаш се стрелваме във висините на нашия успех.

Както е писано и в Евангелието: поклонението на дявола и похотта към неговите изкушения и съблазни ни захранват с неговата тъмна мощ, слава като прегарящ в пустиня цвят и дарове-еднодневки.

Можем да светим в светлините на прожекторите, а в същото време егото и гордостта ни да са проядени от червеите на страха, омразата, завистта и предателството.

Да сме възнесени в небето на човешката слава, докато си кроим своите пъклени планове там, и с душевадството на не-човеци да разпалваме преизподнята за тяхното осъществяване.

Вярно е, че може да не сме убийци, крадци и изнасилвачи. Обаче да сме се предали изцяло на самозадоволяване, на “гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие”, които бяха в основата на содомитските извращения, превърнали в руини Содом и Гомор. (Езекил 16/49) 

СЕБЕзадоволяване, СЕБЕугаждане, СЕБЕправда, СЕБЕпрославяне, СЕБЕусъвършенстване... и какъв е резултатът от всичко това? Общество на алчността, насилието и разврата. На потъпкването на Божиите святи заповеди и тържество на Мерзостта. 

Защо нашето его бе осъдено на кръста в лицето на Исус Христос? И каква беше присъдата му? Не глоба, не затвор, а позорна смърт. Всъщност, Бог допусна да се види скритата му същност там: на богоненавистник и на богоубиец. Защото в тая вселена и в тоя свят или следваш егото си, или Бога – това са двата пътя. Единият е наречен магистрала на погибелта, а другият е тесният път на спасението. Приемането на кръста значи отричане от себе си, за да приемеш по-висши цели за твоя живот в служба на ближните си, а неговото игнориране означава градеж на твоето царство в противоборство на Божието.

Духовни реалности, постановени в Библията като закони – тук не може да има спор.

Да, физическата и психическата същност на човека са творение на Бога, но Господ го създаде свободен да избира и той избра греха. Не само Адам, но и всеки един след него. И ако сме честни със себе си и с нашия Създател, много лесно бихме могли да го видим и да си го признаем. Точно тая наша стара Адамова природа Библията нарича "плътското естество". Обаче това естество включва не само физическата плът, но и всичко съзнателно и подсъзнателно в нас – душата (психето), в тяхното паднало състояние. Тоест, венецът на творението, избрало живот на бунт срещу своя Творец. Затова в Новия Завет се говори за желанията на плътта, за делата на плътта, за плътската мъдрост и т.н. като за нещо разтленно, враждебно на Бога и вещаещо сигурна смърт. ("Послание към римляните" 8/6-13)

Когато Исус простена в Гетсимания: "Отче, не моята воля да бъде, а Твоята!", Той ни показа какъв е начина да се изправяме винаги в директен двубой с този Божий враг, живеещ вътре в нас, и да го побеждаваме: като търсим да разпознаваме висшата Божия воля за нас, а после положим всички усилия да я изпълняваме. Така ставаме поданици на Божието царство. Исус ни предупреди, че който иска да спаси живота си, ще трябва да го изгуби. Тъкмо това означава да се съразпнем заедно с Него на кръста. Да се отречем от живота на егото си, да се покаем за себичността и греховете си и да заживеем като нови създания.

Защото “ако е някой в Христа, той е ново създание. Старото премина. Ето, всичко стана ново”. (“Послание към коринтяните” 5/17)

Така че ще изковем ли и ние нашите собствени успехи, в които няма да има място за прослава на Бог, за да осъдим себе си на вечно заточение без него? (“Евангелие от Матей” 16/26)

Ти и аз на коя сила ще се осланяме за тях?

Макар за безбрежни морета от хора егото да е едва ли не перпетуум-мобилето на техния възход и прогрес, все-пак, то винаги е било и ще си остане сърцевината на греха – във всичките му проявления. (“Послание към римляните” 7/14-25)

Затова неговият копнеж означава разтление, вражда против Бога... и вещае сигурна смърт. (“Послание към римляните” 8/6-13)

"Който има горделиво око и надменно сърце, него не ще да търпя". (Псалм 101/5)

"Тебе, чието жилище е на високо, който казваш в сърцето си: "Кой ще ме свали на земята?" Ако и да се издигнеш като орел и да поставиш гнездото си между звездите, и оттам ще те сваля, казва Господ" (Авдий 3-4)

"Аз мразя гордост и високоумие!" (Притчи 8/13)

"Гордостта предшества погибелта, а високоумието - падането..." (Притчи 16/18)



*Разширих впоследствие малко поста, като използвах част от коментарите си по-долу. Така че благодарение на вас сега изглежда така. :)


image




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. kass - anlov
01.07.2011 14:22
Но ето, че пръстите му напипали някакъв релеф, нещо като че ли познато върху една от халките. Изтръпнал, защото осъзнал, че това бил неговият собствен щемпел.

А може би неговия собствен щемпел не е гаранция за съвършената верига. Трябвало е да продължи да опипва, току видял слабост и в собствената си работа... тогава хем щеше да разбере къде е пропускът на работата му, хем щеше да бъде свободен...
цитирай
2. anlov - Иве, много тънко наблюдение!
02.07.2011 20:36
Явно да не търсиш слабости, пропуски, грешки и грехове у себе си, а да се смяташ за безгрешен, само по себе си вече те прави да си като вързан от собственото ти високо самомнение.
цитирай
3. tomich - Ще ми се да споделя някой мисли...
02.07.2011 20:59
Много ми хареса тази кратка и поучителна история, Ангеле! Разбирам добре, че окованият майстор-ковач и неговата "съвършена" верига имат дълбок алегоричен смисъл. Ще ми се да споделя някой мисли, които може би са не съвсем в каноничен религиозен дух.
1. Егото, според мен не е правилно да го противопоставяме на Бога. Приемайки че както физическата, така и психическата същност на човек са творение на Висшия Разум, логично е да приемем, че и егото, което е част от психиката на човека, също е негово творение. Защото егото е заложено в човешката ДНК, изявава се подсъзнателно и се предава по наследство. Друг е въпросът как то е еволюирало и в какви форми и разновидности съществува в съвременния хомо сапиенс.Както бях писал в един постинг, егото у човек е противоречиво, рационално и ирационално, то е неосъзнато (подсъзнателно) чувство и като такова то е почти неконтролируемо и неунищожимо. То е скрито в характера на всеки човек, а характерът е смесица от индивидулни динамично балансирани положителни и отрицателни черти. Затово и егото е противоречиво, с две лица. То съществува едновремено като позитивен и негативен (зловреден) вид. Затова, струва ми се, че не си прав, като казваш, че по пътя ня егото вървим към погибел и срещу Бога.
2. Не знам доколко съм прав, но струва ми се, че със смирение едва ли може да се прави избор и да се отвоюва свобода. Смирението може да бъде само към Създателя, към Висшия Разум и безусловно изпълнение на 10-те Божи заповеди... Иначе роденият в орлово гнездо, както сам казваш, ще бъде принуден да си оскубе перата и да се покрие с перушината. Не мисля, че мисията, която Бог му е дал да изпълни е точно същата, Агеле...Не смирение, а воля и стремеж на човечеството към поктигане на хармония между неговите научно-технически познания и достижения и духовно-нравствения му живот. Мисля, че и в тоя смисъл може да се тълкува темата на твоя чудесен постинг.
Благодаря ти, Приятелю!
цитирай
4. anlov - Томич, и аз ти благодаря за споделеното!
03.07.2011 08:54
Да, физическата и психическата същност на човека са творение на Бога, но Бог го създаде свободен да избира и той избра греха. Не само Адам, но и всеки един след него. И ако сме честни със себе си и с нашия Създател, много лесно бихме могли да го видим и да си го признаем. Точно тая наша стара Адамова природа Библията нарича "плътско естество". Обаче това естество включва не само физическата плът, но и всичко съзнателно и подсъзнателно в нас - душата (психето), в тяхното паднало състояние. Тоест, венецът на творението, избрало живот на Бунт срещу своя Творец. Затова в НЗ се говори за желанията на плътта, за делата на плътта, за плътската мъдрост и т.н. като за нещо разтленно, враждебно на Бога и вещаещо сигурна смърт ("Послание към римляните" 8/6-13). Когато Исус каза в Гетсимания: "Отче, но не моята воля да бъде, а Твоята!", Той ни показа какъв е начина да се изправяме винаги в директен двубой с този Божий враг, живеещ вътре в нас, и да го побеждаваме: като търсим да разпознаем висшата Божия воля за нас, а после положим всички усилия да я изпълняваме. Така ставаме поданици на Божието царство. Исус ни предупреди, че който иска да спаси живота си, ще трябва да го изгуби. Тъкмо това означава да се съразпнем заедно с Него на кръста. Да се отречем от живота на егото си, да се покаем за себичността и греховете си и да заживеем като нови създания. Защото “ако е някой в Христа, той е ново зъздание. Старото премина; ето, всичко стана ново” (“Послание към коринтяните” 5/17).
цитирай
5. anlov - И нещо лично сега...
03.07.2011 09:06
Примерно, преди години, когато аз реших сериозно да се посветя на Бога след едно свръхестествено преживяване с Него, осъзнах, че трябва да се откажа от някои взаимоотношения, които ме влечаха надолу, от първата си антихристка книга, която още ня бях завършил, но тогава страшно ми харесваше и от подаръка на баща ми – апартамент в центъра на Варна, подсладен от обещанието да ме вреди на престижна работа (и то заради какво? - за да остана в София, където трябваше да плащам за квартира, а за работата нямаше кой да ми помогне; а впоследствие пък Бог ми възложи “най-непрестижната” такава – да се грижа за сирачета и бездомни деца, повечето от които мразени от обществото ромчета). Няма да влизам в детайли и да изброявам десетките грехове и греховни пристрастявания, на които също трябваше да обърна гръб. Някои от тях бяха гнусни, долни и жалки, но повечето бяха свързани с небиещата на очи скрита моя гордост, себезадоволяване във всякакви форми и разновидности и естествено, един от любимите грехове на дявола и на цялата човешка раса – тщестлавието. Мисля, че в историята по-горе ставаше въпрос точно за него.

Така че за егото поднесох постинг не от гледна точка на психологията, а на практикуваното от мен християнство.

Сърдечни поздрави, приятелю!
цитирай
6. compassion - Привет Ангел!
07.07.2011 15:10
Прочетох постинга и всички коментари след него. Харесах ги всичките, защото не са враждуващи, а взаимнодопълващи се противоположности, от които винаги се състои хармонията. Аз съм писала толкова много за егото, че не намирам за нужно тук да повтарям иначе еретичните си на пръв поглед мисли. (Егото обича да се кичи и с преданост към създателя). Според мен никой не може да направи нищо за прослава на Бога. Сам Бог работи чрез него, а той избира да не се противопоставя. Смирението е израз на разбирането на този факт. Беше ми приятно при вас. Благодаря на всички за хубавия пример на излагане, а не налагане на мнения!
цитирай
7. anlov - "Егото обича да се кичи и с преданост към Създателя".
07.07.2011 16:20
Руми, съгласен съм с това. Този фарисейски квас може да зарази всеки, който обича Бога и иска да му служи, и в Библията и в живота има прекалено много примери от подобно естество. Така че по-важни от думите ни винаги ще бъдат нашите дела. Те отсяват плявата от зърното и разкриват истинската природа на убежденията ни. Но дори и те могат да заблудят околните, понеже в дъното им стоят мотиви, които са знайни само на нас и на Бог. "Защото доброто или злото намерение определя как ще се именува деянието", както е написал Анселм в своята "Инвектива срещу лицемера". Признавам си, че понякога съм се хващал в такова лицемерие и после ме е терзаел ужасен срам. Но благодаря на Бога, че в Него винаги има прошка и спасение от дебнещите ни навсякъде капани на егото!

Все пак, писано е: "Който се хвали, нека с Господа да се хвали". Не със себе си. :)

Поздрави от все сърце на една психоложка и писателка, заради която трябва да се плясна през устата, ако реша повече да й давам акъл! :)
цитирай
8. compassion - Аз преди всичко благодаря
12.07.2011 11:02
на Бог, който ми изпраща посланията си и ме дарява чрез хората, които срещам в пътеката си. Добре са намерили името ти, Ангел. Давай ми акъл, давай. Ние всички имаме нужда от другите гледни точки, за да видим цялата картина в нейната пълнота.
цитирай
9. anlov - Може би към някой, попаднал съвсем случайно тук...
16.08.2012 20:53
Ако си мислиш, че никой не те зачита подобаващо или пък не те забелязват въобще, защо не избереш ти тогава да отдаваш нужния респект на хората около себе си? Дори и да си убеден, че те не го заслужават. Предполагам, след време ще усетиш как ти самият вече нямаш нужда някой да се прехласва по теб, макар че междувременно ще са се появили и доста такива... :) Сещаш се защо, нали? Всички ние търсим оценяване в очите на другите, а толкова рядко го намираме там... Егоцентризмът ни и желанието ни да впечатляваме на всяка цена (пък то май винаги има с какво) ще привлече отначало хората към нас. Обаче само, за да ги отблъсне един ден със сигурност и да ги остави разочаровани и излъгани...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 950842
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930