Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2008 15:55 - Великден: Инквизицията на ритуала
Автор: anlov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11237 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2012 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Отново сме в навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, или по-известен у нас като Великден.

Страхотен празник в разгара на пролетта, не можем всички да не го обичаме! От малки още сме свикнали тогава да си похапваме на корем сладки козунаци, да вапцаме червени, сини, зелени и всякакви други на цвят яйца, после да се чукаме с тях игриво и лакомо да ги поглъщаме, за да си правят компания с козуначената консистенция в стомасите ни.

Така, преситени и пременени, обичаме да се черкуваме според ритуала, да произнасяме с празничен блясък в очите: "Христос возкресе!", и да изстрелваме на този поздрав като автомати: "Наистина возкресе", макар понякога да ни издава лукавото артистично пламъче, каквото сме виждали например у Митко Бомбата, поздравяващ вярващите в сцена от "На всеки километър".

Обаче сред великденската атмосфера на еуфорична приповдигнатост, пищна церемониалност и религиозно позиране, дали ни остава време да помислим за това какво лично за нас би трябвало да означава възкресението на нашия Спасител?

Спомням си как Лев Толстой разтърсващо описваше сцената на богослужението сред затворниците в своя последен роман "Възкресение". Помня как всичко около тях блестеше, цялото окъпано в ярки багрила, в пурпур и злато. Арестантският хор пееше. И песенните молитви, все по-малко и по-малко разбираеми, се възнасяха незнайно къде нагоре, заедно с дрънкането на веригите.

А в това време свещеникът ритуално ядеше тялото на Христос и пиеше неговата кръв. Тялото му не в парчетата хляб (или в козунака) и кръвта му не във виното (или в червената великденска боя, оцветяваща яйцата), а в съблазънта на ония най-малките, най-скромните, най-нищожните, с които Господ напълно се отъждествяваше. В своята свещеническа канибалска вакханалия ядящият, пиещият и пеещият угояваше себе си, като гризеше едновременно и човешката, и Божията плът.

Нямаше ли да му приседне накрая?

Обаче ние знаем, че този свещеник още живее между нас. Да, той притежава много и различни имена. Сигурно има и различни санове. Не е задължително да е православен, но може да се подвизава наоколо, скрит в дългите католически роби. Или пък - зад цивилните протестантски сака, добре изгладени ризи и вратовръзки. Ала независимо от външния си вид, той има сърцето на инквизитор. На един, който разиграва богослужения, за да заглуши с тях звъна на робските вериги.

Ето как храмове на най-сакралната образност и възвишен ритуализъм могат да бъдат превърнати в езически идолопоклонически капища. А богатствата и разкоша в тях биха могли да означават слепота, голота, бедност и окаяничество. Градежи или просто насипи от сърца, вкаменени от страх, вина, омраза и завист, от алчност, похот и лъжа.

Наистина окаяно пленничество в затвора на греховете, от които вярата ни уж трябваше да ни спаси.

Да търсим първо своя Създател и Неговото Царство (за да бъде то и тук така, както е на небесата) и всичко останало да ни се прибави, или да заложим живота си на картата "всичко останало", пък Бог и Царството Му да ни бъдат отнети, и то завинаги - това е май Изборът, пред който всеки ден, всеки час, всеки един миг даже ни поставя Евангелието.

И според него, възкресението на човека се състои точно в това: да избираме винаги първата възможност и винаги да презираме втората.

Ето я силата, която опразни гроба на Исус Христос.






Тагове:   вяра,   великден,   МУ,   Какво,   традиции,


Гласувай:
0



1. анонимен - Толстой е казал много истини за корумпираната черква.
24.04.2008 13:35
И доколкото зная, затова е бил отлъчен от нея.
цитирай
2. doka - Весели празници......
25.04.2008 18:56
.....и на теб,Ангел...! :)))
Бъди благословен...! :)))
цитирай
3. анонимен - Ха познай кой съм- Даскалеску
27.04.2008 15:43
Христос Воскресе!!! Честит Празник на всички българи. Нека бъдем по добри и пак като на всеки празник да се помолим нашата държава да се оправи. Специални поздрави на автора,надявам се да ме помни,от толкова работа нямах време за влизам в интернет камули пък в блоговете.
Специални поздрави!!! Нека зло да ни забрави!!!
цитирай
4. anlov - ... Да сме живи, да сме здрави! :)
27.04.2008 22:34
Ей, мерси, Даскалеску!
Помня те и още как...

БЛАГОДАРЯ НА ТЕБ И НА DOКA ЗА ПОЖЕЛАНИЯТА!

И нека сърцата ни ламтят за Агнеца много повече, отколкото стомасите ни за агнешко :)
цитирай
5. kliment - Христос Воскресе! По силата на ...
28.04.2008 00:02
Христос Воскресе!

По силата на Новия Завет, всеки християнин е част от т.н. "царствено свещенство". Всеки християнин трябва да свещенодейства с добрината си и да баъде източник на светлина за околните.

Молитвено Аи пожелавам да пребъдете в светлината на Пасха Христова, да светите на пребиваващите в мрак и бъдете духовна сол в разлагащото се общество!

Воистину Христос Воскресе!
цитирай
6. eien - Христос възкресе!
28.04.2008 08:45
Христос възкресе!

Имате неповторим стил, който се откроява много!Поздравления!
цитирай
7. anlov - НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА!
29.04.2008 09:43
Отново сърдечно благодаря за пожеланията и за хубавите думи!

А за "неповторимия стил"... явно съм го имал още в пети-шести клас, когато учехме за деепричастията. Помня, че учителката ни каза да измислим и да напишем изречения с няколко такива, които тя ни даде. И моята глава излюпи следния бисер: "Той вървеше към нивата, сеейки със ситото си." Уй-ля-ля-я-я! :) Е сега, не знам кой е бил тоз сеяч-разсипник, ама се съмнявам много да му е останало семенце, когато е стигнал до нивичката си. Сестра ми само като се сети за това, с удоволствие се киска (тя е учителка, между другото). Вика ми: "Ех-ех, Аньо-Аньо, каква излагация, братчето ми!" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945809
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031