Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2016 17:58 - Преди мъжете да станат от Марс, а някои даже и от Венера...
Автор: anlov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.10.2016 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато си мисля за мъжеството, наум ми идва първият мъжки модел, който Бог сътвори: Адам отпреди грехопадението. Създаден по Божия образ, общуващ със своя Отец, владетел над творението, мъж на една жена, усещащ я като своя собствена плът и кръв. И тъй като беше изваян от пръстта, сигурно се чувстваше свързан и със земята толкова силно, че я покоряваше педя по педя и се грижеше за нея като за майчица свята (понеже той такава нямаше де; и се сещам сега за един виц как можем да го познаем в Рая - ами там той е единственият мъж без пъп :) ).

Но ето го нашият герой, поддал се на бунта срещу своя Създател - мрънкащ и оправдаващ се. И криещ се като пиле-голишарче зад смокинови листа. "Властелинът на Едем" беше разсъблечен от славата си и срамът му го караше да търси убежища ту зад шумки разни, ту зад гръбчето на жена си. Бунтът му роди грях, а грехът го направи един обикновен смъртен, който за да не бъде изгубен напълно, трябваше да намери пътя наобратно.

Знаем си ние, че такава е нашата Адамова природа. И сега, и преди сме се вглеждали в себе си, както и в света наоколо ни. Падението е тотално. Още преди години четох, че някакъв мъж износил дете и после го родил (а драскачите не само, че не бяха в погнуса от това, а ги беше обзел див възторг). Брадатата Кончита Вурст стана явление от световна величина. Преди това не бяха Фредита, Джорджовци, Елтънчета... А нашият Ватман остави трамвая, качи се на лодка и също мина на „другия бряг“, като повлече тонове радиоактивни отпадъци след себе си. Единият ще го направят „Лорд“, другият - „Кралят на фолка“... и ще настане такова гъзурчене, че вече няма да е вярна поговорката, че слънцето не огрява там. И после медиите пипват тия задници и ги представят като лицето на съвременната ни култура. А най-високопоставените от тях като Обама и Хилъри ще се погрижат всичко наоколо да бъде осрано, наричайки това „най-висше човешко право“.

Няма как такава култура на хедонизма, напоена с култовете към Егото, Тялото и Успеха на всяка цена, да не ограбва сърцата на мъжете от техните големи и благородни цели, да не профанизира призванията им и в крайна сметка да не изличава тяхната Божествена идентичност. Естествено, че тоя свят иска да ни направи вечно неудовлетворени... вечно доказващи се... или едни предали се циници и отрепки. Изгубили връзка със своя Отец и мъждукащи за кратко, малко преди да угаснат завинаги. И от това дълбинно усещане за изгубеност произтича и дълбокия ни егоизъм; желанието да нараним по-слабите от нас, вместо да им помогнем; да се възползваме от всичко и от всеки в името на личната си полза, изгода и печалба.

Обратно - постепенното ни възстановяване в Божия образ и подобие чрез силата и примера на Исус ще ни въведе в Божествените ни призвания на мъже, познаващи любовта и смирението... Посветени и верни докрай... Честни, почтени и достойни... Смели и закрилящи...

 












Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945976
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031