Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 13:11 - Трябват ни Паисиевци, които да ни продумат дори и насън, а също и християни като Левски, за да ни разтъсят и събудят
Автор: anlov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.07.2016 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо са толкова дълбоко вкоренени в нас тая мнителност и враждебност към всичко непознато, различно и чуждо? Тоя робски комплекс на страдалчество и оплаквачество. Нихилизмът, себедискредитирането, самоизолацията. Убеждението, че сме били, и винаги ще бъдем, играчка в ръцете на "Великите сили". Мъглявата ни представа за национална идентичност. Почти пълната липса на национален идеал-мечта. Тоталният ни бунт към държавността. Прословутият и мазохистичен до степен на самонанасяно отново и отново проклятие песимизъм относно съдбата ни като народ. И поради всичко това, ето ни - ту жертви на креслив заради комплексите си национализъм, издигащи атеистичната си (и не само) патерица да халосаме различните от нас по главите, ту отдадени на доларово/евро-печелбарство в странство и на безотечествен космополитизъм.

Езичество от дивашки тип, само наметнато с робата на православието, възседнато от една безскрупулна и алчна олигархия, почти са превърнали България в оглозган от техните челюсти труп.

Катастрофата е толкова всенародна, искам да кажа, че не можем наивно да очакваме само политиците ни, банкерите ни, бизнесмените ни да я оправят.

Нито корумпираният до голяма степен от тях и затънал в собствената си поквара наш „културен елит“.

„Може ли слепец слепеца да води?“ - би ни попитал отново Исус.

Реалността на прехода доказа тъкмо обратното: че промяната при нас не може да дойде отгоре, а трябва да се работи за пълна подмяна на нашите собствени национални фундаменти, които рано или късно ще я излъчат и на политическо, и на икономическо, и на културно ниво.

Ако бъде заченато в истинска духовна свобода, а не в постоталитарна псевдотакава, гражданското общество ще бъде способно да заразява с нея всички сфери на обществения ни живот.

И тъкмо тук е необходима Църквата, защото това непорочно зачатие би могло да бъде осъществено единствено чрез нея.

Обаче Църквата, която е невястата на Христос, а не религиозната блудница, венчана за царствата на този свят и за техните власт, богатство и слава.

Съюзът на Златния Кръст и Златния Жезъл винаги е водел до общодържавен антихризъм и до поклонение на Звяровия образ, сякаш превъплъщенията на Каяфа и Пилат никога не са спирали да светотатстват в Храма Господен.

Докато истинското християнство нито политиканства, нито търгашничи, нито черкува фалша помпозно и спектакълно.

То не флиртува със света и не му се отдава, а го преобразява човек по човек, душа по душа, чрез дълбоката вътрешна промяна на хората, променяща впоследствие изконно начина им на живот, както и фундаменталната им жизнена перспектива.

Не подари ли Господ Исус Христос най-красивите Си идеали на човечеството? - заедно с вдъхновението на практика да ги реализира и изпълнява.

И тъкмо тези ценности, приети с консенсус и на живот и смърт от едно гниещо общество, биха могли да доведат до неговото възкресение.

Първо винаги идва Царството.

А благословението на цялото творение впоследствие е гарантирано със силата на Небесен закон.

Следователно ни е нужно едно модерно християнско Просвещение и нищо по-малко от това.






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945737
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031