Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 11:35 - Християни и мюсюлмани да се кланят на един Бог?!
Автор: anlov Категория: Политика   
Прочетен: 2132 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 16.01.2015 21:38


Напоследък, под една или друга форма, папа Бенедикт XVI редовно застава с тиарата си зад това твърдение, което за не знам кой пореден път превръща святостта и самопожертвувателността на Исус и политико-религиозното лукавство на Мохамед просто в два различни пътя към Небето.

За последно така беше изчеткан новият посланик на Турция във Ватикана.

Истината от Библията май отдавна е сбутана в задния джоб на дипломацията. Да си стои там и да не разгаря излишни вражди в днешния глобализиращ се свят!

Преди няколко години този папа директно упрекна исляма за джихада, вследствие на което разбуни кошера на мюсюлманството и дори тогава му бяха отправени заплахи за живота от някои ислямистки терористични организации. Папата побърза да се извини, че не е бил разбран правилно и май оттогава официалната позиция на Ватикана е насочена към флиртуване и омилостивяване на "войните на Аллаха", което тя нарича "мирен диалог между религиите".

Там, където господства, ислямът се е сраснал с политиката и целият културен и обществен живот. Такова наследство носи, за съжаление, и католицизмът, при все че модерната му версия е къде-къде по-различна от средновековната сатрапщина. С тази си харектиристика и обремененост и с това обвързване с държавните машини те пренасят конфликта в сфери, които иначе могат да бъдат повлияни от свободната вяра, но когато са обсебени от религиознен контрол, манипулация и доминиране, от използване на вярата за политико-икономическа власт над душите, духовните сблъсъци в тях обикновено прерастват в междуетнически и често водят до кръвопролития.

Жалко, че един човек, който има доста стабилни християнски възгледи (срещу абортите, например, срещу хомосексуалните бракове и т.н.) се оставя на религиозно-политическата Система да го огъне и да започне да проповядва компромиси и заблуда.

Между другото, за мен лош знак още преди години беше това, че като млад папа Бенедикт ХVI откровено си призна за "Степният вълк" на Херман Хесе като за един от най-любимите му романи. И понеже съм го чел още като езичник, зная, че той представлява една много фино изплетена лепкава езотерично-еротична паяжина-измама.

Със сигурност за хората можем да съдим по техните кумири.

Или по липсата им... дай, Боже!







Тагове:   религии,


Гласувай:
2



1. ivoso - Властта,
26.01.2010 11:37
не се дава така лесно...
цитирай
2. anlov - Хич даже.
26.01.2010 11:49
Особено от пристрастените към нея.

А когато преди години хората са искали да направят Исус Христос цар заради неговата харизматичност и свръхестествени дарби и умения, той се е скрил в планината.

Вярата също притежава власт, но тя не е с естествен и земен произход. Нито пък трябва да служи за възцаряване върху човешките съдби с политико-икономически средства.

Вярата е духовен феномен, който се избира или отхвърля от свободната ни воля.

И това я прави толкова привлекателна за истински свободомислещите и свободолюбивите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 950831
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930