Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 20:22 - Един за повече от хиляда
Автор: anlov Категория: Политика   
Прочетен: 1892 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 19.10.2023 09:25



image

Израел замени над хиляда палестински затворника срещу един свой войник. На някои такава размяна може и да им се струва недалновидна и пораженческа, обаче аз си мисля, че тя изразява във висша степен ценността на човешкия живот за тая страна, набеждавана навсякъде по света за държава-терорист. В същото време и в същия този свят, човешкият живот в най-буквалния смисъл на думата се смалява до размерите на една голяма колкото лимонка, сварена и изсушена чрез жестокостите на примитивизма и демонизма глава на хомо сапиенс (зловещият ритуал и до днес се практикува всред джунглите на Амазония, където най-голямото Божие чудо бива превръщано в сувенир и в атракция за туристи и колекционери). Казват, че струвала къде повече, къде по-малко, а е имало периоди, когато е била разменяна срещу едно нищо и никакво пушкало.


Защо това го пиша тук ли? Защото искам да кажа, че расизмът, ксенофобията и крайният национализъм, с жестокостта на езически шаман, превръщат друговереца, чуждоезичника, черноликия, бледоликия... въобще, всеки различен, в трофейно украшение, украсяващо собственото им коравовратие и надменна гръд. Ала и винаги са готови да припечелят от него, разбира се, ако има кой да им даде добра цена. Когато ние се научим да се застъпваме за всеки човешки живот и за всяка човешка душа така, както в примера по-горе - а също и да принуждаваме държавата ни да го прави, тогава едва ли ще сме вече най-нещастната страна на тая земя. Юдео-християнските ценности със сигурност биха ни помогнали в похода срещу собственото ни безумие и дивашко езичество, само понапръскано тук-таме с православна символика за цвят.

 

http://africa.actualno.com/news_364159.html

 







Тагове:   ценности,


Гласувай:
4



1. evrazol - Това е политика с неясни мотиви и ...
22.10.2011 21:34
Това е политика с неясни мотиви и цели.
цитирай
2. anlov - Съгласен.
22.10.2011 21:41
Аз само правя кратко тълкувание на случая от моя гледна точка. Трудно е да се прозре зад хилядите скрити мотиви на политиканстването, все пак. :)
цитирай
3. wonder - Двустранно добро, без разлика на знака ">".
24.10.2011 13:54
Когато ходих в Израел за пръв път бях изумена от съвместяването на противоречие с противоположност и царящото същевременно търпение и спокойствие.
Един същински Армагедон на Приемането такова каквото Е.

цитирай
4. anlov - Дела, още не съм ходил там, но мисля в най-близко бъдеще да отида, понеже много обичам тая страна.
25.10.2011 22:48
За мен (а и не само) Израел е флагманът на борбата срещу тероризма. Те защитават не само себе си, а и цялата западна цивилизация от кръвожадния ислямистки дух. Защото тук става въпрос именно за цивилизационен конфликт, който е отражение на духовно-всемирния. Религията, издигнала в култ смъртта, иска да изтрие от лицето на земята любовта към живота, както и към Този, Който ни го е дал. Ето къде е разликата в цената на човека. За нас той е скъпоценния шедьовър на Бога, осиновен от Него като Баща, а за тях е оръдие на ислямизацията на земята... или някой, който трябва да умре, понеже я възпира.

А за конкретния случай... аз виждам в него едно "малко" знамение, показано на целия свят чрез акта на размяната.

Примерно, правя си следната асоциация: Варава не заслужаваше да бъде пуснат на свобода, нали, но беше пуснат, понеже имаше кой да заеме мястото му. Исус. Исус както тогава, така и сега, ден след ден и нощ след нощ, продължава да прави все едно и също - доброволно да се разменя с пленниците на тоя свят. Да, някои от тях злоупотребяват със свободата си впоследствие и отново влизат в затворите на греховете си, обаче за това само те са си виновни и никой друг. Все пак, нали сега милостта тържествува над съда и над старозаветното "око за око и зъб за зъб"! Това, че Израел постъпи толкова милостиво този път, а не се съобрази с древните си Моисееви закони, на мен ми навява мисълта, че той върви към реализирането на своята заветна съдба - да приеме Този, Когото отхвърли и Когото прободе. Понеже Сам Исус би постъпил така. Доказа го с прелюбодейката, доказа го със злодея на кръста, доказа го дори със собсвените си жестоки мъчители и убийци. Месията и народа, от който Той произлезе по плът, за мен се съединиха в едно в тоя акт на милост към палачите на Израел. Защото нали си даваме сметка, че да пуснеш на свобода толкова терористи означава да поемеш голям риск?

цитирай
5. anlov - (само да си довърша :)
25.10.2011 22:53
Израел пред лицето на целия свят пое този риск и така демонстрира своето категорично морално превъзходоство над враговете си. И не е ли това също част от неизмеримата цена на един човешки живот? Нека световното езичество добре да внимава, понеже в момента му се преподава разобличителен нагледен урок, идещ от Светите земи! Заради сигурността на един човек, се жертва сигурността на цяла една държава. "Един за всички, всички за един" - може ли да има нещо по-рицарско от това в тоя момент? Бих искал и България така да стои зад мен. Зад теб. Зад децата ни. Зад приятелите ни. Но не би...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945932
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031