Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 13:02 - Християнството: отвъд религията и политиката
Автор: anlov Категория: История   
Прочетен: 1361 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 22.02.2016 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На китариста на „Щурците“ Пеци Гюзелев.
На певците Ваня Костова и Миро.
На актьорите Михаил Билалов и Ивайло Захариев.
На политиците Мартин Димитров и Гери Николова.
На политолога Огнян Минчев и философа Калин Янакиев.

За това, че всеки един от тях на своето поприще ни прави съпричастни и с християнската си вяра!



За успеха на ранното християнство много способствало това, че то започнало да се развива не само като духовно единение на вярващи, но и като тяхно действително обединение във формата на разклонени и свързани помежду си “еклесии” - организации, имащи своя социален състав, структури, цели и собственост.


Така че терминът “Божие Царство” не бива да се приема като някаква идеалистическа формула и да се откъсва от неговото реално съдържание, каквото е представлявала “еклесията” по онова време (така самият Исус е наричал своята току-що прохождаща Църква).
 

Не случайно първите християни не са назовавали своите обединения с обичайното тогава наименование “фиас” (религиозно братство), а с политическия древногръцки термин “еклесия”, означаващ “народно събрание” - някога главен орган на полисното самоуправление.

Обаче дали те са искали да съборят политически оная стара, людоедска и преследваща ги постоянно Римска империя, за да управляват вместо нея?  

Масовото им неучастие в еврейските въстания срещу Рим (включително и на юдеите-християни) показва, че те са предпочитали да следват примера на своя Господ Исус Христос, който отказа да бъде коронясан за цар от революционно настроената и реваншистка тълпа.

Така че ценностите на Царството Божие не са закачени на върховете на щиковете, дори и когато като Петър ние смятаме, че имаме основание да вадим ножове и да кълцаме уши. 

Само една човешка империя би се опитала да събори друга по такъв начин - историята многократно го е доказвала.

И май единствено Рим рухна не от злобата и мъстта на завоевателя, а когато Божието Слово и делото на Христовите последователи дотолкова го изпълниха, че за идолите му остана място единствено в гробището на края на града. 

Да, християнството трябва да е първата и най-остра съпротива срещу всяка неправда в света - както и боговдъхновена активност във всяка една негова сфера. 

Ала то никога не трябва да се смесва с бунтовните му учения и практики, вдъхновени от Първия Бунтовник в Небесата.

В крайна сметка, злото ще си понесе Божествения съд и присъда, когато НИЕ ПЪРВО се стремим да го държим далеч от нашия праг и НИЕ ПЪРВО оставим святият Бог да го съди в нас самите. 

Затова и Библията ни предупреждава да излезем от модерния Вавилон - за да не споделяме язвите му.

Тя казва още, че Божието Царство ще помете наследствата на всички човешки империи, построени върху славолюбие, идолопоклонство и насилие (а двете исторически предупреждения за това бяха събарянето на Вавилонската кула и унищожението на древния Вавилон).

Всред такъв глобален конфликт всеки един от нас има отговорност да избере страна.

Както и да си понесе последствията за този свой съдбовен избор...

 

П.П. Разбира се, християнството може и трябва да влияе чрез политиката, икономиката, бизнеса, образованието, науката, културата, а не само от олтарите и амвоните, за да бъде солтта, която съхранява жизнеността на нашите общества (иначе всякакви зли сили ще я изсмукват дотогава, докато не ги превърнат в трупове). Обаче не чрез антихристката симбиоза между църквата и държавата, водеща до уродлив религиозно-държавен монопол и до бедствия, каквито са били например Инквизицията и антиеврейските погроми навремето; нещо подобно пък е франкенщайновското чудовище на ислямизацията днес. А чрез личности, посвещаващи всеки свой дъх дори на техния Господ, мразещи властолюбието и користолюбието и жадуващи да бъдат отражение на Неговото Царство на земята.

Примери в историята - дал Бог :)


II-ри П.П. Макар със сигурност да не съм военолюбец и да съм убеден, че е било светотатство християнството да се налага с проливането на човешка кръв, в същото време не съм и наивен привърженик на пацифизма. Всеки здрав разум възприема злото в този свят за съвсем реално. И вижда, че то е агресивно, тиранично, кръвожадно зло. Да го приветстваме ли тогава с палмови клонки? Защото точно това означава отказът ни активно да му се противопоставяме. Колко ли ще струва възходът на една такава социална система - а и докога ли той ще продължи, ако тя е избрала позиция на неутралитет спрямо него? Да не би заравянето на главите ни в пясъците да е някакъв вид гаранция срещу поражението? Или само го отлага за по-късно, както неведнъж е свидетелствала историята. Ето защо на мен ми допадат двата фундаментални принципа на Ейбрахам Линкълн. Първият е солидарност с подтиснатите, които гинат под гнета на най-разнообразните проявления на духа на религиозния и светския тоталитаризъм. А вторият е защита на свободата и демокрацията от техните яростни попълзновения. Не е вярно, че свободата не ще екзарх, защото ни трябваше Паисий, преди да дойдат Караджата и Левски. Трябва ни полиция, трябва ни армия, а не униформени чучела. Трябват ни свободни и смели мъже, чиито пръсти са обучени да воюват като тези на цар Давид. Светът се мафиотизира, ислямизира, самоизбива... "Християнски" пацифисти, либерали и хуманисти, иначе кой ще защити вас, жените ви и децата ви? Нима си мислим, че срещу качулатия призрак с косата нямаме право дори на законна самоотбрана?!






Тагове:   църква,   религия,   влияние,


Гласувай:
2



1. anlov - ...
22.02.2016 16:00
Нашата борба е преди всичко духовна, да - и ние я водим всеки Божи ден. С избори, с вяра, с молитва, с мисъл ... и най-вече с дела. Но една част от нея понякога придобива 3D изображение в диорамата на живота и се налага да защитаваш дом, жена и деца. Като прибавиш родители, приятели и всеки свой ближен наоколо... и ето ти го съкровения смисъл на понятието "Мила родино". Убеден съм: нея винаги трябва да я защитим, ако се наложи. Иначе обезсмисляме всичко, което сме. И обезценяваме кръвта на падналите за свободата ни герои. А иначе в личен план се познавам добре и зная, че доколкото зависи от мен, търся мир с всичките плашила наоколо си :) Понеже Исус е казал, че само миротворците са блажени и щастливи...
цитирай
2. anlov - http://clubz.bg/36121-eto_go_naj_veroqtniqt_sledvasht_prezident_na_sasht
01.03.2016 09:33
Малко смешно за човек като мен, който не се респектира много от конюнктурни величия и чието битие протича в трета класа на светския "Титаник", но са ме снимали и до шведската кралица, и до Хилари Клинтън, когато двете гранд-дами са идвали в България. Баща ми може и да се хвали на село с тия снимки, ама аз не мисля да се изхвърлям с тях тук :) Оуу, специално за левичарката Хилари и за обвързаността й с каузата на вси манафи и хюмнета по света не искам и да чувам! Естествено, че предпочитам Доналд Тръмп за президент на Щатите - нищо, че понякога го раздава "джаста-праста". Тоя устат пич ми се струва най-подходящият бент срещу всички преливащи в момента либерални, тоталитарни и ислямистки течения...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anlov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 945932
Постинги: 177
Коментари: 1515
Гласове: 5167
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031